Usporiadali sme si takú malú gurmánsku udalosť s jednoduchými pravidlami. Ukuchti niečo tradičné z tvojej rodne zeme, príď, nakrájaj, rozdeľ, nauč spolustolujúcich povedať dobrú chuť v tvojom materinskom jazyku a oprav ich výslovnosť (áno, hláska ť sa číta inak ako hláska č), podeľ sa o zvyky súvisiace so stolovaním a vychutnávaj. Čestné slovo, že nám to nezorganizovala žiadna autoritaa o to bol náš miniworshop milší a rodninnejší.
Prvýkrát v živote som ochutnala sushi a nehlásim sa k žiadnej z extrémistických vetiev vzťahov ku surovým rybám; niesom ani s hnutím milovníkov, ani s hnutím odporcov sushi. Zakotvila som niekde medzi, tj. ak mi ponúknete, neohrnem, ale na svete je toľko lepšieho jedla. Vyzerá ale krásne, to sa musí nechať.
Hanna sa takto parádne naučila robiť sushi počas výmeny v Japonsku. |
Z Japonska do Austrálie, kde sa pchajú nepečeným toastovým chlebom s maslom a s farebnými guľôčkami, pre ktoré na Slovensku nemáme ani len jednoslovné pomenovanie. Také tie, ktorými sa obsýpajú torty a na ich obale je varovanie, že po konzumácií sa môže prejaviť hyperaktivita a poruchy koncentrácie = určite teda obsahujú všetky dôležité živiny a vitamíny, rovnako ako biely toastový chlieb s niekoľkotýždňovou trvanlivosťou. Dva od seba nezávislé zdroje nám prezradili, že v Austrálií je to pokrm no 1; keď ste hladní, nasypete si na toastový chleba ozdobu na tortu a tak. A je to v poriadku. Bod za fotogenickosť a názov (fairy bread-rozpávkový chlebík), dokonca to nechutí až tak zle, ale aj tak. Chleba s ozdobami (?!?).
Je niečo milšie ako Agnes pripravujúca rozprávkový chlebík? |
Zas raz som sa hecla a privstala som si, aby som mohla doobedie stráviť nad šúľancami. V obchodoch tu nemajú mak a tak som sa uchýlila k strúhankovej alternatíve. To, že šúľance nie sú dezert, ale hlavný chod sa vysvetľuje pomerne ťažko, nič to však nemení na ich zožatom úspechu. Ochutnávali sa prudko dezertným spôsobom, to znamená zober si maximálne (a nie že viac!) päť šúľancov, nasyp na ne strúhanku s cukrom a polej maslom. Pri spotrebe päť šúľancov na osobu sme potom doma šúľancovali ešte ďalší týždeň.
Portugalskú ryžu sme medzičasom dotiahli do dokonalosti, na level nechrapčania pod zubami, i keď ten kamienkový efekt mal isté čaro. Kolumijsky dezert z keksíkov, citrónov a kondenzovaného mlieka obsadil spolu s austrálskou tortou moje osobné prvé miesto. Španielsko tiež bodovalo s ďatlami v slanine a s omeletou, rovnako ako čínske rezance, ale viete, stále tam bola tá torta. Fíni potom zavŕšili ochutnávku pullou, fínskymi osími hniezdami s voňavým korením, ktoré určite musím kúpiť pred tým ako o chvíľu - dokelu, odídem.
Samospúšť je zradca! |
Tak sme si zgustli, vymenili recepty, a tešili sa z toho, aký je svet všade farebný a odlišný, lebo keby nebol, všetci by jedávali to isté a to by bola veru nuda.
dobrú chuť
L.
dobrú chuť
L.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára